Over mij

Op de basisschool maakte ik kennis met improvisatietheater, wat ik echt geweldig vond. Er gebeurde veel in mijn leven, waardoor ik dat kon gebruiken als uitlaatklep. 

Mensen zeiden dat ik er goed in was, ik was er niet aan gewend ergens goed in te zijn, dus dat was een uitnodiging om er vooral mee door te gaan en te kunnen laten zien ‘wat ik in huis had’. Het was mijn eerste verslaving, dit kon ik ook toepassen in het dagelijks leven. Ik wist precies hoe ik in welke situatie dan ook het beste kon acteren. Ik bestudeerde gedrag en was altijd aan het observeren en uitproberen. 

Ik koos voor een middelbare school waar dramalessen werden gegeven. Ik speelde mee in het grote schooltoneelstuk en vond het allemaal geweldig. Wat wil je worden als je later groot bent? Actrice.

Ik stopte met de middelbare school en besloot auditie te doen bij de mbo theateropleiding in Haarlem. Het was een geweldige tijd, maar toen ik daar klaar was zag ik mezelf echt geen actrice worden. Het was een tool, ik kon de wereld en gevoelens zo beter begrijpen. 

Ik ben gaan werken, steeds verschillende banen en ik kon nergens echt mijn plek vinden. In het begin deed ik heel erg mijn best om te bewijzen dat ik het kon. Mensen werden enthousiast en ik kreeg complimenten en ik ging nog meer mijn best doen. Tot ik erachter kwam dat het mij helemaal geen voldoening gaf, waarna ik wilde vluchten. Dit overkwam mij keer op keer, ik had een enorm groot verantwoordelijkheidsgevoel, trok alle taken naar me toe en stortte thuis volledig in. Het zoog al mijn energie uit me. Ik voelde me niet meer vrij, want ik moest toch iets. Zolang ik niet wist wat ik wilde gaan doen, kon ik ook niet stoppen met werken. Het voelde als drijfzand. 

Tot ik echt niet meer kon, ik kon niet meer doen alsof het goed met me ging, alsof ik het allemaal aankon, alsof ik niet doodongelukkig was (wat ik al jaren was). En ik stopte met werken. Het oude zeer dat ik zo hard aan het wegstoppen was en wat steeds weer boven kwam drijven, heb ik aangekeken. Ik kon het verleden niet veranderen, dat wil ik ook niet meer. Het heeft me gemaakt tot wie ik ben. Dit heeft mij zo bevrijd dat ik zelf opleidingen ben gaan doen en deze verlichting die ik voelde de wereld in wil brengen. Voor mij waren ‘loslaten’, ‘vrijheid’, ‘keuzes’ lege woorden, ik wist niet wat ze echt inhielden. Nu voel ik dit overal. Ik ben achter mezelf gaan staan. 

Maar dit kon ik niet alleen…

Theater is net als het leven, alleen ben je dan een ander personage en ik wilde juist zo graag mezelf leren kennen.

Mijn ervaringen

Op de theateropleiding heb ik les gehad van Rick Dros, eigenaar van Het Speelt (theatermaker/regisseur/schrijver). Na de opleiding hebben we contact gehouden en ik kon nog vaak terecht om te ondersteunen bij workshops of voorstellingen, waardoor ik nog veel over mezelf heb ontdekt. Hoe geweldig ik het vind om workshops te verzinnen en te begeleiden. Theater is net als het leven, alleen ben je dan een ander personage en ik wilde juist zo graag mezelf leren kennen.

Bedankt voor de lessen en onze filosofische gesprekken onder het genot van een kopje koffie met een cakeje. 

Ik kwam in contact met Miriam Dijst, zij is stress- en burnout coach. Door haar sessies ervaarde ik weer vrijheid in mijn hoofd. Bij haar in de ruimte heb ik voor het eerst durven dromen en uitspreken dat ik voor mezelf wilde beginnen. Ik kon het nog niet geloven, maar dankzij haar vertrouwen kreeg ik langzaam ook weer wat meer vertrouwen in mezelf, waar ik haar enorm dankbaar voor ben. 

Daar was het besluit, ik wilde gaan coachen. Ik deed een hbo-opleiding vitaliteitscoach en kwam bij mezelf tot nieuwe ontdekkingen, ik wilde iets met traumahulp gaan doen. Het samenwerken van lichaam en geest.

Astrid Hart was mijn docente bij CIVAS Haarlem waar ik de hbo opleiding Begeleider familie- en organisatieopstellingen en de master Therapeut systemisch werk heb gevolgd. Ik had dit van niemand anders willen leren. Uit haar manier van opstellingen begeleiden voel je dat ze haar achternaam eer aandoet, het komt recht uit haar hart. 

De inspirerende Aafke de Groot die bij De Upstarter de opleiding Project Purpose begeleidt, die ze tevens heeft gecreëerd, waar we met een groep op zoek gingen naar onze Purpose. Een prachtige ontdekkingsreis die ertoe heeft geleid dat ik echt de stap heb gezet om voor mijzelf te beginnen. 

Benieuwd naar mijn workshops?

Workshops voor bewustwording, zelfvertrouwen en plezier.

Workshops voor primair en voortgezet onderwijs. Alle workshops dragen bij aan de persoonlijke groei van leerlingen, gecombineerd met een vleugje theater.

Contact

Foto’s gemaakt door Martine Gerritsma

Website gemaakt door Lieke Bremer